Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Ηλιακό φουρνάκι η κηροτήκτης ?

Βρήκα το κείμενο και κάνω την ανάρτηση για δύο λόγους.

Μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται για αυτό η να το τροποποιήσει φιάχνοντας έναν υπέροχο κηροτήκτη.

Ηλιακος φουρνος

Το ηλιακό φουρνάκι που μαγειρεύει τα πάντα!

Εδώ θα δούμε πως κατασκευάζεται ένας ηλιακός φούρνος, δηλαδή μια απλή και πολύ φθηνή κατασκευή η οποία θα μπορεί να μαγειρεύει οποιοδήποτε φαγητό ή να βράζει νερό, μόνο με την ηλιακή ενέργεια και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Τοηλιακό φουρνάκι υπάρχει και σε εμπορική έκδοση στο εξωτερικό, όπου πωλείται προς περίπου 200 Ευρώ. Εμάς θα μας στοιχίσει λιγότερο από 30 Ευρώ!

Ο ηλεκτρικός φούρνος μπορεί να ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 200 βαθμών κελσίου για το μαγείρεμα. Το φαγητό όμως θα μπορούσε να ψηθεί και με πολύ μικρότερη θερμοκρασία, απλά στο διπλάσιο χρόνο.

Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς. Ο ηλιακος φουρνος αναπτύσσει θερμοκρασίες από 110-140 βαθμούς, ανάλογα με την ηλιοφάνεια.

Πως αναπτύσσει τέτοιες θερμοκρασίες ο ηλιακός φούρνος;

Παραλείποντας τις λεπτομέρειες που θα δούμε παρακάτω, μπορούμε να πούμε ότι το ηλιακό φουρνάκι είναι ουσιαστικά ένα μονωμένο κουτί με γυάλινο καπάκι. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το τζάμι και μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία παγιδεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο εσωτερικό του κουτιού, αυξάνοντας συνεχώς τη θερμοκρασία (φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Σε περίπου 45 λεπτά έχει φθάσει τους 100 βαθμούς, που είναι και το σημείο βρασμού του νερού. Ο ηλιακος φουρνος ΔΕΝ χρειάζεται συνεχή ηλιοφάνεια: Αρκεί ο ήλιος να φαίνεται για 30 λεπτά κάθε ώρα, ας υπάρχει συννεφιά την υπόλοιπη ώρα.

Επίσης, το ηλιακό φουρνάκι δεν χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Μπορεί να μαγειρέψει ακόμη και αν έχει στρώσει χιόνι και η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί. Αρκεί να υπάρχει ηλιοφάνεια. Είναι φυσικά λογικό να περιμένουμε ότι τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο θα είναι λιγότερες οι κατάλληλες ημέρες για τον ηλιακό φούρνο, από ότι τον υπόλοιπο χρόνο.

Πως κατασκευάζεται το ηλιακο φουρνακι

Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη, ενώ το κόστος των υλικών δεν ξεπερνά τα 30 Ευρώ. Κάτω από προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να είναι και μικρότερο των 5 Ευρώ!


  1. Πρώτα παραγγέλνουμε από ένα ξυλουργείο δύο έτοιμα ξύλινα κουτιά όπως στην φωτογραφία πάνω αριστερά. Το ένα κουτί πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από το άλλο ώστε το μικρό κουτί να χωρά μέσα στο μεγάλο, αφήνοντας περίπου 3 cm κενό από τα πλαϊνά και το κάτω μέρος. Αυτό το κενό θα το γεμίσουμε με τσαλακωμένα κομμάτια εφημερίδας για μόνωση.
  2. Από μια βιοτεχνία τζαμιών παραγγέλνουμε ένα κομμάτι τζάμι πάχους 5 mm, με διαστάσεις τέτοιες ώστε να καλύπτουν όλο το πάνω μέρος του μεγάλου εξωτερικού κουτιού (σαν καπάκι).
  3. Καλύπτουμε τα εσωτερικά τοιχώματα του μικρού κουτιού με αλουμινόχαρτο, ώστε να αντανακλούν το φως που δεν φθάνει απ' ευθείας στο σκεύος μαγειρέματος, πάνω σε αυτό δια της αντανάκλασης (φωτογραφία πάνω δεξιά). Προσοχή ώστε η κόλλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μη τοξική σε υψηλές θερμοκρασίες. Στη βάση του εσωτερικού μικρού κουτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι από σκουρόχρωμο μέταλλο ή λαμαρίνα.
  4. Τοποθετούμε μια μονωτική ταινία από αφρώδες υλικό (σαν αυτή που χρησιμοποιείται για μόνωση σε παράθυρα), περιμετρικά στην πάνω πλευρά των δύο κουτιών που θα ακουμπά το τζάμι. Προσοχή να μην υπάρχει δυνατότητα διαρροής αέρα έξω από το μικρό κουτί όταν τοποθετείται το τζάμι.
  5. Τέλος, φτιάχνουμε (σαν καπάκι) κι έναν ανακλαστήρα από ξύλο και αλουμινόχαρτο, ο οποίος θα αντανακλά ακόμη περισσότερο φως μέσα στον ηλιακό φούρνο, για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση.

Μια μικρή κλίση προς τον ήλιο αυξάνει την απόδοση. Το σκεύος πρέπει να έχει καπάκι και να είναι μεταλλικό και σκουρόχρωμο, κατά προτίμηση μαύρο. Επίσης, να μην είναι πολύ μεγάλο (ίσα που να χωράει το φαγητό).

Αν θέλουμε έναν οικονομικότερο και πρόχειρο ηλιακό φούρνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουτιά από χαρτόνι και αντί για καπάκι από τζάμι, ένα διάφανο πλαστικό φύλλο φούρνου (πωλείται στα Σούπερ Μάρκετ). Η απόδοση και η αντοχή του φούρνου όμως θα είναι πολύ μικρότερη.

Η δοκιμή του ηλιακου φουρνου

Η δοκιμή έγινε Απρίλιο με εξωτερική θερμοκρασία περίπου 23 βαθμούς C και λιακάδα. Το ψηφιακό θερμόμετρο έδειξε στο εσωτερικό του φούρνου 97 βαθμούς C! Το μπιφτέκι ψήθηκε πολύ καλά μέσα σε περίπου 90 λεπτά, όσο και τα χωριάτικα λουκάνικα που ακολούθησαν!

Γενικά τα χοντρά κομμάτια, οι πατάτες και τα όσπρια θέλουν περισσότερο χρόνο, ενώ τα λεπτά κομμάτια κρέατος, τα ζυμαρικά (ρύζι, μακαρόνια σε λίγο νερό) και τα λαχανικά θέλουν αρκετά λιγότερο χρόνο.

Παρατηρήσεις για τον ηλιακό φούρνο:

Όσο μεγαλύτερη (μέχρι ενός ορίου όμως) η επιφάνεια του τζαμιού από όπου μπαίνει ο ήλιος, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς (περίπου 1.000W ανά τ.μ.). Το ιδανικό είναι περίπου 50Χ60cm με εσωτερικό ύψος γύρω στα 25cm. Το τζάμι να έχει πάχος 5-6mm.

Το καλύτερο υλικό για ανακλαστήρας είναι ο καθρέπτης (αντανακλά το 90% ενώ το αλουμινόχαρτο το 40%). Με 3 ανακλαστήρες είναι λίγο καλύτερα, προσθέτει όμως σε δυσκολία γιατί θα πρέπει να επαναπροσανατολίζεις το φούρνο προς τον ήλιο κάθε μισή ώρα περίπου, αλλιώς κάποιος από τους πλαϊνούς ανακλαστήρες θα ρίχνει σκιά μέσα. Οπότε για αρχή προτείνω με έναν ανακλαστήρα και αν μετά από δοκιμή του φούρνου υπάρξει ανάγκη για βελτίωση της απόδοσης, προσθέτεις άλλους δύο.

Πηγή

http://www.iqsolarpower.com/solargardenlights.htm

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Του Αγίου Πνεύματος.(βοήθειά μας)

Το τριήμερο που πέρασε επισκέφθηκα τα μελίσσια μου στην Μάνη.
Σε αντίθεση με άλλους φίλους που η περιοχή τους δεν πάει καλά εδώ τα πράγματα εξελίσονται πολύ ικανοποιητικά.
Κυψέλες που έχω κάνει τριόροφες είταν σχεδόν γεμάτες στον τρίτο όροφο με ανθόμελο
και Ελατο.
































Ο Ελατος εδώ δεν δίνει σχεδόν ποτέ αν και έχει πολύ,δεν ξέρω αν πιο ψηλά δίνει αλλά εγώ δεν μεταφέρω μελίσσια































Φέτος όμως τα πράγματα έχουν έρθει παντού τα πάνω κάτω οπότε και αυτό δεν “ξεφυγε” από τον κανόνα
(όχι βέβαια ότι δεν μου αρέσει,μη τρελαθούμε κιόλας).
Είχα “ στήσει “ παλιές κυψέλες για κανέναν αφεσμό.Οχι μόνο δεν μπήκε κανείς μέσα αλλά σε τρείς από αυτές βρήκα σκουρκομάνες που έφιαχναν φωλιά.
Γενικά τα πράγματα πάνε αρκετά καλά και ελπίζω τώρα που άνοιξε το θυμάρι να πάρω και καλό μελάκι όπως κάθε χρόνο.
Αυτό που παρατήρησα είναι ότι μέχρι τώρα το επισκέπτονται μόνο βομβίνοι και δεν ξέρω γιατί.
Σε αντίθεση την θρούμπη την τιμούν ιδιαιτέρως.Θα δούμε.Είναι εσωτερική τους υπόθεση !! .
Το νερό που έριξε τρείς φορές (και μάλιστα αρκετό) θα βοηθήσει πολύ στην διατήρηση των φυτών για αρκετό χρόνο ακόμη έως τον Αύγουστο που ξεραίνονται τα πάντα.

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Μία πρόταση















Κατά περιόδους ,φίλοι μελισσοκόμοι κάνουν αναφορές για φυτά και δέντρα
που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες όπως σήμερα ο Κώστας Καλαπούτης(bioelixirio) για το γαιδουράγκαθο και την μολόχα.
Θα είταν πολύ καλό να γράψουμε όλοι ότι ξέρουμε υπό μορφή σχολίου σε αυτή την ανάρτηση όσο απλό και αν είναι .
Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα το χρειάζονται.

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Ετσι δεν είναι ?

Η μελισσοκομία όπως και να την δει κανείς,σαν επάγγελμα η σαν χόμπυ πέρα από τις χαρές που σου δείνει (πολλές φορές και λύπες) έχει σαν συστατικό τις και μοναξιά.

Μόνος σχεδόν πάντα με τα μελισσάκια σου ,με το ραδιοφωνάκι σου να λέει τα δικά του ,το πολύ πολύ και κάποιος να σε παρακολουθεί από μακρυά φοβούμενος κανένα τσίμπημα και τα μελίσσια σου που δεν σε ‘γνωρίζουν’ ούτε θα σε ‘γνωρίσουν’ ποτέ.

Σε αντιστάθμισμα αυτής της κατάστασης φιάχνουμε blogs αλλά και αυτά δεν σου γεμίζουν την ανάγκη να επικοινωνήσεις όπως το θέλεις ,όσο θέλεις και όποτε θέλεις.

Ο κάθε ένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες,άλλες ώρες ελεύθερες από τις υποχρεώσεις του και έτσι μία από τα ίδια.

Η ‘δίψα’ όμως να μάθεις ,να διαβάσεις τι έχει κάποιος να πεί και τι καινούργιο μπαίνει στο ‘παιχνίδι’ σε κάνει τις ελεύθερες ώρες να μπαίνεις από το ένα στο άλλο blog ,να ψάχνεις καινούργιες και παλιές αναρτήσεις,να κάνεις που και πού κάποιο σχόλιο και πάλι από την αρχή.

Εχουμε λοιπον προσθέσει και κάποιους μετρητές για να βλέπουμε πόσοι ,από πού και πότε μας ‘επισκέφθηκαν’.Και δεν είναι λίγοι

Μετά από νέα ανάρτηση πάνω από 100 φίλοι Ελληνες και ξένοι επί 2 τουλάχιστον ημέρες μπαίνουν και βγαίνουν στην σελίδα σου για να διαβάσουν.

Ποιοι είναι όμως ?

Εδώ πάλι έχει φροντίσει η τεχνολογία

Ο μετρητής STATCOUNTER μέσω του link View my stats μας βάζει στην σελίδα του και βλέπουμε ποιος ,πότε και ποσες φορές μας επισκεφθηκε.

Χαίρεσαι όταν βλέπεις ότι εκτός από τους ‘μάχημους’ μπλοκάδες και άλλοι που για δικούς τους λόγους έχουν αναστείλει την ενεργό δράση στα blogs κάθε βράδυ είναι παρόντες ανελιπώς.

Ολους αυτούς τους οποίους βλέπω κάθε μέρα με χαρά να με επισκέπτονται τους ευχαριστώ γιατί με αυτόν τον τρόπο μου κάνουν ‘παρέα’ τις λίγες ελεύθερες ώρες που ξεκουράζομαι .

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Νέος μελισσοκόμος

Χαίρομαι όταν καινούργοι άνθρωποι μπαίνουν στον χώρο της μελισσοκομίας
Με τον συγκεκριμμένο χαίρομαι δύο φορές γιατί είναι και καλός μου φίλος.
Για πολλά χρόνια στον ίδιο επαγγελματικό χώρο μιλούσαμε για τα μελίσσια μου και πάντα η κουβέντα τελείωνε με το "όταν μπορέσω θα βάλω και εγώ"
Και μπόρεσε..
Εκανε και τα μαθήματα στο κτήμα Συγγρού και νάτος!!
Εκ φύσεως νοικοκύρης και εφαρμόζοντας αυτά που έμαθε "έστησε" το δικό του μελισσοκομείο











































Φίλε Θανάση καλώς ήλθες στην Παρέα μας .

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Το πρώτο μέλι.Καλή αρχή.

Οσο προχωράει η άνοιξη γίνεται πιο σίγουρο ότι η χρονιά θα είναι ιδιαίτερη.
Βέβαια σε πολλές περιοχές υπάρχει πρόβλημα από την παρατεταμένη ανομβρία
αλλά στα δικά μας μέρη που είναι νότια και επί το πλείστον ορεινά τα πράγματα πάνε
’κατ’ευχήν’.
Το σ/κ της Πρωτομαγιάς στον έλεγχο που έκανα ,τα μελίσσια είχαν αλλάξει όψη.
Εκτός από τον γόνο που είταν πέρα από κάθε προσδοκία το ανθόμελο έκανε δυναμικά την εμφάνισή του.
Ενας τρόπος μέσα στους άλλους για να προλάβεις την σμηνουργία είναι να τους πάρεις
το μέλι που έχουν έτοιμο.
Ετσι από τα μελίσσια που φοβόμουν αφαίρεσα μερικά πλαίσια και τα πρώτα 30 κιλά ανθόμελο αναπαύονται στο υπόγειο για να ‘σιτέψουν’.
Οσο όμως και να προβλέψεις ,πάντα κάτι λάθος θα κάνεις και ‘θα στην κάνουν’.
Ένα μελίσσι που είχα κάνει τριόροφο πρίν από 15 μέρες το βρήκα με πληθυσμό μόνο στον πρώτο όροφο ενώ σε πολλά τελάρα βρήκα βασιλοκέλια ανοιχτά που δείχνουν ότι
βγήκε μάνα κανονικά και σμηνούργησε.Τα κελιά είταν πάνω από είκοσι οπότε πιστεύω
ότι δεν βγήκε μόνο ένα σμάρι αλλά πολλά και έτσι δικαιολογείτε και η κατάντια του.
Δεν πειράζει όμως,κάποια άλλα θα έρθουν και σε μένα.!!