Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Πολλαπλασιασμός σμηνών

Σιγά σιγά και σταθερά προχωράμε προς την άνοιξη.
Οσο κρατήσει ο υπόλοιπος χειμώνας έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το πλάνο της νέας περιόδου
Μέσα στα σχέδια μας πάντα πρέπει να έχουμε τον πολλαπλασιασμό για αύξηση των σμηνών μας αλλά και για συμπλήρωμα από τυχόν απώλειες του χειμώνα
Ο καλός φίλος ο Ευάγγελος ο Ναξιος έκανε μία πολύ ωραία ανάρτηση σχετικά με την παραγωγή βασιλισσών με πρόγραμμα βασιλοτροφίας Με αυτό παράγουμε ωραίες βασίλισσες που μπορούμε να αντικαταστήσουμε παλιές η να δημιουργήσουμε παραφυάδες
Ομως πολλοί όπως και εγώ δέν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο των ημερών που χρειάζονται για αυτό το πρόγραμμα και έτσι χρειαζόμαστε κάτι άλλο, και όσο το δυνατόν καλύτερο για να πετύχουμε την αύξηση που θέλουμε η την αντικατάσταση (με συνένωση)
Ο τρόπος που εφαρμόζω και έχει πολύ καλά αποτελέσματα είναι ο εξής.
Επιλέγω το μελίσσι η τα μελίσσια που έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλω
Με συνεχείς τροφοδοσίες δημιουργώ μελίσσια διόροφα δυνατά
Οταν ο γόνος φτάσει σε
10 τελάρα βρίσκω και αφαιρω την μάννα την οποία με 1 τελάρο "ψημένο γόνο, με 1 κενή κτισμένη κηρήθρα, 1 με τροφές και 1 με γύρη φιάχνω μία παραφυάδα η οποία γρήγορα με την γένα της μάνας και την εκόλαψη του ψημένου γόνου θα πάρει τον δρόμο τις .
Αυτή πρέπει να μεταφερθεί μακρια ,πάνω από 4-5 χιλιόμετρα
Την ορφανή κυψέλη την αφίνω έτσι για 10 ημέρες.
Την
11 μέρα το πρωί χωρίζω την διόροφη σε τόσα μέρη ,όσα είναι τα τελάρα που έχουν τουλάχιστον 3-4 βασιλοκέλια
Στα μικρά που δημιουργούνται βάζω όπως και στην πρώτη (με την μάνα) τα τελάρα μοιρασμένα (ψημένο γόνο μπορούμε να πάρουμε και από άλλες κυψέλες χωρίς όμως τις μέλισσες) και δεξιά -αριστερά από μία κηρήθρα άκτιστη άν δέν υπάρχουν κτισμένες
Οσες παραφυάδες προκύψουν πρέπει να μετακινηθούν και αυτές μακρυά ,δέν ανοίγονται για ένα μήνα ώσπου η νέα μάνα γονιμοποιηθεί και αρχίσει την γέννα .
Σαν επίλογο θέλω να πώ ότι η μέθοδος όσο καλή η ευχρηστη είναι ,δέν μπορεί να συγκρίθεί με την κλασσική μέθοδο βασιλοτροφίας η οποία πρέπει να γίνει στόχος κάθε μελισσοκόμου.

5 σχόλια:

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Φώτη τι εννοείς όταν λες ότι την 11 μέρα χωρίζεις την διώροφη σε τόσα μέρη όσα είναι τα τελάρα που έχουν 3-4 βασιλοκελια.
Πόσα βασιλοκελια αφήνεις σε κάθε παραφυάδα ?

Τάκης Κοντούλης είπε...

Φώτη φαίνεται πολύ καλή περίπτωση αυτός ο τρόπος πολλαπλασιασμού και θα τον δοκιμάσω. Τα βασιλοκέλια τα αφήνεις όλα όσα είναι σε κάθε πλαίσιο ή χαλάμε τα μικρά και αφήνουμε 1 - 2 τα πιο μεγάλα ?

Φώτης Λαουτάρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Φώτης Λαουτάρης είπε...

Τάκη δέν χαλάω κανένα.Οταν γεννηθούν θα το τακτοποιήσουν το θέμα μόνες τους.Συνήθως επικρατεί η δυνατότερη.

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Χρήστο εννοώ ότι κάθε τελάρο να έχει πάνω από 4 βασιλοκελιά.Αν έχει και περισσότερα δέν πειράζει.Βέβαια μπορείς να κόψεις κάποια και να τα βάλεις σε ορφανή η να τα χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις .