Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Λιμοκτονία

Στην τελευταία επιθεώρηση στα μελίσσια φίλου και νέου μελισσοκόμου διαπιστώσαμε ένα από τα πιό λυπηρά φαινόμενα που μπορεί να δει κανείς σε κυψέλη
Πρόκειται για την λιμοκτονία
Είναι το λάθος νέων μελισσοκόμων που δεν εκτιμούν σωστά τα απόθέματα τροφής ,η και παλαιότερων που κάνουν "ληστρική" εκμετάλευση των μελισσιών και τα αφίνουν στην τύχη τους ελπίζοντας σε κάποια πρώιμη ανθοφορία όπως της αμυγδαλιάς που όμως δέν ήρθε στην ώρα τις ,η και από παιχνίδια του καιρού που μετά από μία αφύσικα παρατεταμμένη καλοκαιρία μέσα στον χειμώνα ξεγέλασε τα μελίσσια ,αναπτύχθηκαν πρόωρα και στηνσυνέχεια τα έκλεισε μέσα με το κρύο ,έχοντας πολύ γόνο να συντηρήσουν.
Η λιμοκτονία ακόμα μπορεί να συμβεί έχοντας τροφές μέσα ,που όμως δέν είναι κοντα (δίπλα η πάνω ακριβώς) από την μελισσόσφαιρα και έτσι δέν τις πήραν οι μέλισσες
Το αποτέλεσμα είναι εξασθένηση των μελισσών μέχρι κατάρευσης.
Με τακτικές επισκέψεις και με απλή ακόμα παρατήρηση μπορεί καποιος να καταλάβει και να διορθώση το λάθος ,αλλά λίγο ο κακός καιρός ,λίγο το χιόνι λίγο κάτι Τσικνοπέμτες μας αποδιοργανώνουν και ξεχνάμε.
Εάν διαπιστωθεί χρειάζεται ράντισμα του μελισσιού με χλιαρό σιρόπι και ένα σταυρό στον άγιο της περιοχής να βοηθήση να το πάρουν γιατί πολές φορές είναι τόσο εξαντλημένες που ούτε αυτό δέν μπορούν να κάνουν.
Ο χειμώνας πάντα έχει απώλειες
Το φαινόμενο αυτό όμως είναι τραγικό λάθος που άν το δείς μία φορά σε σοκάρει τόσο που υπόσχεσαι στον εαυτό σου να μή το ξανακάνεις.
(Θα δούμε του χρόνου άν ο φίλος ο Ηλίας κρατήσει τον λόγο που έδωσε !!!! )

2 σχόλια:

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Φώτη καλησπέρα.
Για να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα,το λέμε συνέχεια,καθ΄όλη την διάρκεια του χειμώνα και πάνω από την μελισσόσφαιρα να υπάρχει ζυμάρι.

evangelos naxios είπε...

Καλημερα Φωτη,αφου συμφωνησω με τον αγαπητο Γιωργο,η αναπτυξη του θεματος την εκανες θαυμασια!Εσεις εκει πρεπει να εφαρμοζετε την μεθοδο της τροφαποθηκης και για αρκουδομελισσια και για μεγαλες παραγωγες.