Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Ο πρώτος ηλιακός...αυτοκινητόδρομος από τους Ιταλούς!

Στην ανατολική Σικελία είναι σχεδόν έτοιμος ο πρώτος ηλιακός αυτοκινητόδρομος του κόσμου που θα παραδοθεί την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ο αυτοκινητόδρομος Α18 προσθέτει 30 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο της Σικελίας και συνδέει την Κατάνια με τις Συρακούσες.

Το περίεργο με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είναι ότι τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Το 1/4 των ηλιακών συλλεκτών έχει ήδη τοποθετηθεί και όταν τελειώσει το έργο το 100% των ενεργειακών αναγκών του δρόμου θα καλύπτεται από τους 80.000 ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνται κατά μήκος του δρόμου.

Φώτα, ανεμιστήρες και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης θα τροφοδοτούνται από τους συλλέκτες. Ο ηλιακός αυτοκινητόδρομος, συνολικής ισχύος 12 εκ. kWh το χρόνο θα βοηθήσει, σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία, να εξοικονομηθεί το ισοδύναμο 31.000 τόνων πετρελαίου καθώς και 10.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Ο συγκεκριμένος δρόμος θα είναι πράσινος μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, κατά μήκος του δρόμου θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα και φυτά.

Στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης στην Ιταλία η εταιρία «Autostrade per l' Italia» ενσωματώνει την ηλιακή τεχνολογία σε πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα και αντικαθιστά με LED τα φώτα όλων των δρόμων για τους οποίους ευθύνεται (3.500 χιλιόμετρα, περίπου το 50% ολόκληρου του ιταλικού οδικού δικτύου).

3 σχόλια:

explore.bees είπε...

Ωραίοι οι Ιταλοί .

Όμως κάτι για το οποίο δεν έγραψαν είναι για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουν τα κάτοπτρα καθώς αυτά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κολλημένη λάσπη(άχνα ) που θα επικάθεται σε αυτά από τα διερχόμενα αυτοκίνητα όταν βρέχει .
Ίσως γιαυτο θα φυτευτούν δένδρα για να ποτίζονται από το πολύ νερό των συνεχών καθαρισμών .

Χρήστος Μαραγκός

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

εμεις γι αυτο δεν βαζουμε φωτοβολταικα?δεν εχουμε πιος να τα καθαρισει?ειμαστε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ!!!!
καλημερα και ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ...

yannis είπε...

ωραια ιδεα απο τους Ιταλους, αντε μακαρι και στα δικα μας