Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εισαγώμενο μέλι

Στο blog  "Mark's bees"  ο πρώην σερίφης Μάρκος γράφει κάποιους λόγους για τους οποίους πρέπει να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα ,όπως μέλι κλπ.
Οι λόγοι που αναφέρει είναι ότι το μέλι εισάγεται από χώρες που χρησιμοποιούν φάρμακα από τα πιό επικίνδυνα για την υγεία.Εκεί η ποιότητα δέν λέει τίποτα.Μόνο το κέρδος.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση και γιαυτό το συζητάω είναι που βάζει μία παράμετρο διαφορετική.
24.000.000 $ ,όσο είναι το ποσόν εισαγωγής μελιού,κάνουν "φτερά" από τις τσέπες τους και πάνε να αναπαυθούν σε τσέπες Κινέζων,Αργεντινών και Βουλγάρων.
Να έλθουμε τώρα στα δικά μας.
Αν συγκεντρώσουμε τα ποσά που "διώχνουμε",αγοράζοντας εισαγόμενο μέλι,Ολλανδικά τυριά (λές και δέν έχουμε εξαιρετικά δικά μας),γάλα,ποτά και ένα σωρό άλλα ,τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Ελληνες παραγωγοί αργοπεθαίνουν.
Θα καταλάβουμε τί σημαίνει "απελευθέρωση" της αγοράς.
Σε λίγο θα χαθεί και ο φούρναρης ,αφού τα Σούπερ Μάρκετ πουλάνε ψωμί κατεψυγμένο από την Κίνα,όπως χάθηκε και ο μπακάλης όταν "φύτρωσαν" οι πολυεθνικοί κολοσσοί.
Για όσους από εμάς έχουμε την μελισσοκομία σαν χόμπυ,πάρεργο η θεραπεία της τρέλας μας ίσως δέν μας πονάει πολύ.
Για τα νέα παιδιά όμως που επενδύουν σε αυτήν και ελπίζουν είναι καταστροφικό, να επιτρέπεις εισαγωγή όταν η τοπική παραγωγή σε καλύπτει .
Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί να έχουμε το νού μας μη  ακούσουμε κάποιο πρωί ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μελισσών πουλήθηκαν σε κάποιον ξένο επενδυτή !!!! 

8 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Για σου Φωτη,ωραια αναρτηση!
Προχθες στην ημεριδα μας ελεγαν για τα αντιβιοτικα που χρησιμοποιουν σε μια χωρα(ξερεις απο εκει που βγαίνει και ερχεται στην Ελλαδα ο βιολογικος βασιλικος πολτος,οχι αυτον που τρωμε εμεις).....τα αντιβιοτικα λοιπον δεν θυμαμαι το ονομα τους,το μονο που θυμαμαι Κ Α Ρ Κ Ι Ν Ο Σ.......ναναι καλα το πανεπιστήμιο που μαθαίνουμε να τρωμε!!!

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Βιολογικός,βασιλικός ΠΕΛΤΕΣ είναι αυτός που έρχεται.
Λάθος τυπογραφικό είναι Ευάγγελε.!!!

explore.bees είπε...

Καλησπέρα Φώτη .

Καθημερινά ακούμε για την κατάντια μας από ξένα κανάλια .
Καθημερινά ακούμε για την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των μισθών ..
Σε συζητήσεις όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει μόνοι μας να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα ..
Και όμως όλοι μας βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας .

Πως !!!!!!!!
Μα φυσικά αναζητώντας το φτηνό προϊόν που 90% είναι και το άχρηστο ή στην περίπτωση μας νοθευμένο με φτηνά γλυκαντικά παράγωγα .
Παρόλο λοιπόν που όλοι μας είμαστε έξυπνοι και ο καθένας το παίζει εξυπνότερος από τον άλλο πιανόμαστε σαν πουλιά από την μύτη .
Ας ξυπνήσουμε επιτέλους , ας ανοίξουμε τα μάτια μας προσπαθώντας να αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα .
Ακόμα υπάρχουν ποιοτικά Ελληνικά φτηνά προϊόντα .
Ένας απλός έλεγχος στο barcode να αναγράφει μπροστά 520 αρκεί .
Ας βάλουμε τα παιδιά μας σε αυτήν την σκέψη .
Γιατί πρέπει δηλαδή να γευτούμε π.χ το μέλι του εξωτερικού την στιγμή που έχουμε το καλύτερο προϊόν .
Τι θα κερδίσουμε αν πληρώσουμε λίγα ευρώ λιγότερα και γευτούμε εμείς και τα παιδιά μας το φτηνό ακατάλληλο ξένο προϊόν .
Απολύτως τίποτα .
Ας γίνει συνείδηση μας να αναζητούμε το Ελληνικό προϊόν .
Δεν έχουμε περιθώρια .
Χανόμαστε .
Υ.Γ Συγγνώμη αν γίνομαι βαρετός αλλά πρέπει όλοι μας να χτυπούμε τις καμπάνες .
Πρέπει να ξυπνήσουμε .
Να είσαι καλά

Χρήστος Μαραγκός

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Χρήστο όσο μπορώ κτυπάω τις καμπάνες.
Μπορεί να δώσεις λίγα ευρώ παραπάνω σε κάτι εγχώριο αλλά σου επιστρέφει πίσω η διαφορά με τον τζίρο που αυξάνεται στην πατρίδα σου.
Αυτό πρέπει να περάσει στον καθένα και να μή το βλέπουμε μόνο αριθμητικά.

Antonopoulos είπε...

κυριοι καλησπερα...
οταν ολοι θα μαθουμε να σεβομαστε την ποιοτητα=υγεια του προιοντος που παραγουμε,και δεν μιας πιανει τρελα για την ποσοτητα=κερδος τοτε ας φερουν μελι κι απο το διαστημα.Το δικο μας θα ειναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
Αν ομως εμεις το νοθευουμε με σκοπο το κερδος,γιατι να μην φαει ο καταναλωτης που δεν ξερει και δεν μπορει να συγκρινει,το εισαγωμενο που επισης ειναι νοθευμενο?Υπαρχει διαφορα?

IxNiLaTiS είπε...

Γεια σας. Όσον αφορά αυτά που ειπώθηκαν περί εισαγομένων φθηνών προϊόντων, δυστυχώς πλέον είναι αργά. Ο Έλληνας έχει εκπαιδευτεί τόσα χρόνια στα να εργάζεται λουφάροντας σε κάποιο δημόσιο γραφείο, καταναλώνοντας πράγματα που δεν θα έπρεπε να καταναλώνει, και τα οποία αγοράζει πάντα με δανεικά!
Η ελληνική κοινωνία πλέον είναι ανίκανη να αντιδράσει δυναμικά. Είναι οκνή, αργή, γριά, και βουλιάζει μέσα στην λήθη και την μαλθακότητα του βολέματος και των δανεικών.
Καταχρεώθηκαν όλοι αγοράζοντας τεράστια αυτοκίνητα και σπίτια που δεν χρειάζονταν. Φούσκωσαν τις πιστωτικές τους κάρτες αγοράζοντας συμπράγκαλα που δεν τους χρειάζονταν, και τώρα τρώνε ότι φθηνότερο γίνεται για να περισσέψουν χρήματα προς εξόφληση των υπέρογκων δανείων.
Παρακμή!

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παναγιώτη το σχόλιό σου "ζωγραφίζει" πλήρως την πραγματικότητα.
Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναβρούμε την αυτοεκτίμησή μας(και άν)
Η ανάρτησή σου με αυτές τις λίγες λέξεις εξηγεί το πώς πιάσαμε πάτο.
Εσύ την έγραψες σαν 'ανέκδοτο" αλλά στην ουσία είναι "το κυρίως θέμα του δράματος"

Δημήτρης Θωμόπουλος είπε...

Καλησπέρα στην παρεα. Ετσι όπως καταγραφηκαν οι σκεψεις σας ο καθενας από την μερια του εχει δικιο. Νομιζω όμως ότι πρεπει να προχωρησουμε λιγο την αδρανεια που υπαρχει στην ελληνικη κοινωνια, η οποια σαπιζει στο τελος την ελληνικη πραγματικοτητα. Εν προκειμενω όλα αυτά που συζηταμε οι ανθρωποι που ασχολουμαστε με την μελισσοκομια δεν θα επρεπε (τουλαχιστον) να προσπαθησουμε να απαιτησουμε να γινουν πραξη από την ελληνικη πολιτεια?
Δηλαδη μεσω των μελισσοκομικων ενωσεων και στο μετρο του δυνατου ο καθενας μας να «πιεσει» τον κρατικο μηχανισμο να αρχισει να κανει ελεγχους τοσο για την ποιοτητα οσο και για την παρεχόμενη ασφαλεια που εχουν τα εισαγωμενα μελισσοκομικα προιοντα. Ακομα αν θελετε ο ελεγχος να επεκταθει και στα δικα μας καποια στιγμη πρεπει να ξεκαθαρισει η ηρα από το σταχυ, διαφορετικα συνεχιζεται η κατρακυλα