Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Υπ''οψιν.

Ορίζονται οι αποστάσεις σταυλικών εγκαταστάσεων από οικισμούς
Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Του Βαγγέλη Γκιάτα
Ρυθμίσεις που αφορούν τις προϋποθέσεις αναφορικά με τις αποστάσεις που θα πρέπει να έχουν οι σταυλικές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους οικισμούς αλλά και γι’ αυτές που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών έρχονται να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα βάλει τάξη στην σημερινή κατάσταση, θέτει ειδικό νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Έτσι από 50 έως και 1.000 μέτρα ορίζεται η απόσταση μεταξύ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και των κατοικημένων περιοχών, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων της κάθε εκμετάλλευσης και τον πληθυσμό των κατοίκων.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες με όλα τα δεδομένα που θα πρέπει να πληρούν πλέον όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες που θα κατασκευάζονται από τώρα και στο εξής.
Τώρα, σε ότι αφορά κτηνοτροφικές μονάδες εντός δασικών περιοχών στο νομοσχέδιο ορίζεται προθεσμία τριών χρονών για την απόκτηση άδειας δασαρχείου η οποία απ’ την στιγμή που θα δοθεί θα ισχύει για 15 χρόνια, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όρων και άλλες περιοριστικές διατάξεις, είναι ορισμένες από όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, ιχθυοτροφεία κ.λ.π. που λειτουργούν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας, συνεχίζουν να λειτουργούν για μια τριετία και οφείλουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα να καταθέσουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή βεβαίωση απαλλαγής περιβαλλοντικών όρων σύμφων με την ισχύουσα νομοθεσία.
Αναμφίβολα το νομοσχέδιο δημιουργεί νέα δεδομένα κάτι που επιβάλλει απ’ τους ενδιαφερομένους γνώση επί του περιεχομένου ώστε να προετοιμαστούν για να λάβουν την νομιμοποίησή τους.



Η ΕΡΕΥΝΑ 05 Φεβρουαρίου 2012, αρ. φύλλου 16014, σελίδα 14

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Φώτη, καλώς ήλθες. Το διάβασα το νέο πλαίσιο χτες σ' ένα blog. Χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση για να δούμε τι σημαίνουν πρακτικά για τη μελισσοκομία.
Απ΄ την Ισπανία ποιες οι εντυπώσεις σου;

evangelos naxios είπε...

Καλώς ήλθες!!!
περιμένω ρεπορταζ με θέμα Ισπανία....