Ενα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον χρόνο είναι τα μυρμήγκια.
Είναι από τίς ενοχλήσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι "λιποταξία" τα μελίσσια μας.
Εκτός από τις επιθέσεις που κάνουν ,φτάνουν μέχρι το σημείο να "σκάψουν" το ξύλο και να
δημιουργήσουν μέσα φωλιά.
Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ,αλλά είπαμε να ξεφύγουμε
πλέον από αυτά γιατί εκτός από την επιβάρυνση που φέρνουν στο μέλι δέν είναι και σωστό από οικολογικής απόψεως.
Υπάρχει τρόπος εύκολος που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλός και για εμάς
και για εκείνα !!
Από ψιλή λαμαρίνα κατά προτίμηση γαλβανιζέ για να μή σκουριάζει (1 χιλ) κόβουμε κομμάτια φαρδύτερα από τις διαστάσεις της κυψέλης κατά 10 εκατοστά.Αυτά τα βάζουμε κάτω από την κυψέλη έτσι που γύρω γύρω να μας αφήνει από 5 εκατοστα.Τα μυρμήγκια δέν έχουν την δυνατότητα ερχόμενα από κάτω να ανεβούν και έτσι με απλό τρόπο έχουμε γλυτώσει.
Απαραίτητη προυπόθεση η κυψέλη μας να "πατάει" πάνω σε βάση μικρότερη (τελάρο από μπύρα,τσιμεντόλιθο κλπ ) και όχι στο χώμα।
8 σχόλια:
Πολύ σωστά όλα οσα αναφέρεις Φώτη, τα διαολάκια αυτά είναι απο τους εχθρούς που δεν δίνουμε σημασία αλλά όπως λες μπορεί να κάνουν το σμήνος να λιποταχτήσει.
Κάποιος δικός μας (?) δεν θυμάμαι, είχε φτιάξει παγίδες με νερό στα πόδια βάσεων κυψελών.
Το είχα κάνει και εγώ.Φαντάσου όμως να έχεις 70 κυψέλες και να θέλεις κάθε λίγο να βάζεις νερό, η αν αργήσεις να πάς λίγε μέρες το καλοκαίρι.Με αυτό που λέω έχεις ξεχάσει το πρόβλημα.
Φώτη βγάλε καμιά φωτό γιατί δεν το κατάλαβα
Φώτη, καλησπέρα.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε αντιμετώπισα κι εγώ έντονο πρόβλημα με τα μυρμήγκια. Όταν έβαζα τον εσωτερικό τροφοδότη οροφής, άνοιγα το καπάκι κι ήταν μέσα γεμάτο μυρμήγκια και μάλιστα τα μεγάλα. Δεν ξέρω αν ενοχλούσαν το μελίσσι, αλλά εμένα μ' εκνεύριζαν αρκετά. Τώρα όσον αφορά τη λαμαρίνα, εννοείς πως δεν ανεβαίνουν στη λαμαρίνα κι ύστερα στην κυψέλη, αν καλύπτει όλη τη βάση και προεξέχει κι απ' αυτή 5 εκατοστά περιμετρικά; Ωραίο ακούγεται! Αν σου είναι εύκολο, δώσε λίγα περισσότερα στοιχεία.
Καλή αποκριά και καλή Σαρακοστή!
Μάρκο ,Γιωργο θα βάλω φωτο με επεξήγηση .
Καλή σας Σαρακοστή
Φώτη καλησπέρα
Πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον.
Εγώ στην καστανιά που δεν είχα βάλει τις σιδερένιες βάσεις είχα προβλήματα με τα μερμήγκια , αργότερα από Ιούλιο Αύγουστο που τα κατέβασα στην Μεσσηνία και τα έβαλα επάνω στις βάσεις δεν ξαναπήγαν μερμήγκια ,υποψιάζομαι ότι καίει το σίδερο και δεν ανεβαίνουν, τι άλλο να υποθέσω ;
καλησπερα σε ολους
Ενα ακομα κολπο ειναι το γρασο στα ποδια της κυψελης
Αλοιφουμε με αυτο τα ποδια της κυψελης ή περιμετρικα αυτης και τελος.
Καλη ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΑ
Το γράσσο είναι καλό όταν είναι πάνω σε σιδερένια βάση.Αν βάλεις στα τακούνια της κυψέλης γράσσο τότε σε μεταφορά πρώτον θα γίνεις χάλια και δεύτερον θα πηγαίνουν βόλτα επειδή θα γλυστράνε.Γράσσο έχω βάλει σε όλα τα μηχανήματα που έχω από τον μελιτοεξαγωγέα μέχρι το βαρέλι ορίμανσης.
Δημοσίευση σχολίου