Αναζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ουδέν καλό,αμιγές κακού.

Την Παρασκευή  με ευκαιρία τις εκλογές ,πήρα την σύζυγο μαζί να ψηφίσει στο χωριό τις(ΕΓΩ ΔΕΝ) και ξεκίνησα για ένα ωραίο τριήμερο.
Φτάνοντας κατά τις 5 άρχισα να κοιτάω γύρω γύρω να δώ τί μυρίζει τόσο όμορφα.
Μία από τις 3 πορτοκαλιές που έχω στην αυλή μου είχε αποφασίσει να βγάλει πάλι λουλούδια.


Εντάξει λέω.Αυτό είναι πολύ καλό.Χειμωνιάτικα να έχεις τέτοιο "διάλειμμα" που να ανθίζουν οι πορτοκαλιές δεύτερη φορά είναι πολύ καλό γιατί δίνει χρόνο για ανανέωση πληθυσμού πρίν κλειστούν μέσα.
Βέβαια στα μέρη μας δέν κλείνονται, παρά λίγες μέρες όλο τόν χειμώνα και μαζί με τις Αλκυονίδες ο χειμώνας περνάει πολύ εύκολα για τα μελίσσια .
Μέχρι εδώ ήταν το καλό.
Σάββατο πρωί μόλις σηκώθηκε ο ήλιος ξεκίνησα για τα μελισσάκια μου.
Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα πεί ότι τους έβαλα έτοιμο ζυμάρι γύρης και βανίλια για να τα βοηθήσω το διάστημα που θα έλλειπα.
Πλησιάζοντας κοντά κάτι άρχισε να με τρώει σε όλο μου το σώμα.
Εξω από τις πόρτες η γύρη είχε "πεταχτεί" από τις μέλισσες,αλλά όπου είχε γίνει αυτό δέν έβλεπα κίνηση.
Άνοιξα μία και έπαθα .
Οι σφήκες που είχαν χαθεί με τίς πρώτες βροχές  ξαναεμφανίστηκαν από τίς καλοκαιρινές μέρες και την ζέστη που έκανε,είχαν κάνει ντού μέσα στην κυψέλη,το μελίσσι έλλειπε και αυτές κατά εκατοντάδες λεηλατούσαν  την γύρη (ΟΧΙ ΤΗΝ ΒΑΝΊΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΊΝΕΙ) μόνο την γύρη.
Η κίνησή τους θύμιζε μέλισσες σε λεηλασία.Ακριβώς ίδια συμπεριφορά.
Περιττό βέβαια να πώ ότι και το λίγο μέλι που είχαν μαζέψει από το ρείκι ,όσο δέν ξέπλυναν οι βροχές ,το είχαν εξαφανίσει.
Πιστεύω ότι αυτό συνέβη μία δύο μέρες πρίν γιατί είχαν προλάβει μόνο 5 κυψέλες να μου καταστρέψουν.Οσες είταν πολύ δυνατές μπόρεσαν να κρατηθούν και ευτυχώς που πήγα γιατί θα πάθαινα μεγαλύτερη νίλα.
Θέλω να πιστεύω ότι η έντονη μυρωδιά  της γύρης τις τράβηξε ,αλλά μιλώντας με έναν φίλο που έχει και αυτός μελίσσια μου είπε πώς πρίν φύγει για τις εληές  έκανε επιθεώρηση και σε μία εβδομάδα έπαθε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια σε 3 κυψέλες του.
Γιαυτό παράφρασα στον τίτλο το γνωμικό.
Καλός ο ήλιος και  αυτή η ζέστη  τέτοια εποχή,αλλά νά τα αποτελέσματα.!
Σίγουρα έχω κάνει κάτι στραβό αλλά όπως λέει ο φίλος ο Ευάγγελος (Μελισσοκομία Πιερίας) ,θα τα μάθουμε όλα όταν οι μέλισσες αποφασίσουν να γράψουν βιβλίο!!!

3 σχόλια:

Antonopoulos είπε...

Φιλε ΦΩτη καλημερα,να σου ευχηθω να εχεις υγεια για να φροντιζεις τα μελισακια σου.Καλο αγωνα εχετε με τις σφηκες(εγω εδω στη Λαρισα δεν εχω τετοιο προβλημα)κουραγιο...
ααα ξεχασα...
αμα πεσει στα χερια σου το βιβλιο που θα γραψουν οι μελισσες,και αφου φυσικα το διαβασεις,στειλτο να το ριξω κι εγω μια ματια...
Καλα να περνας με ΥΓΕΙΑ.
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ

evangelos naxios είπε...

Αγαπητε φιλε καλημερα,χαίρομαι που πέρασες ομορφα,ψιφησαμε το ιδιο κομμα....

Φωτη οι μελισσες μπαινουν σε ορφανη κυψελη που τα μετρα ασφαλειας ειναι ανυπαρκτα,ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ να εχουμε μικρες εισοδους ετσι ωστε ενα μικρο μελισσι να μπορει να εχει αμυνα.

παρατηρησε ενα μελισσι εαν μπει μεσα σφηκα και δεν την επιτεθουν,αλλα μεινει μεσα ,ανοιξε κανε επιθεωρηση θα ειναι ορφανο....

Τάκης Κοντούλης είπε...

Φώτη καλησπέρα,κατά την γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τις απώλειες από τις σφήκες και τους σούρκους ειναι οι πολύ μικρές είσοδοι και τα γερά και δυνατά μελίσσια. Τώρα ποιό είναι εκείνο το μέρος με τις λιγότερες σφήκες και σκούρκους δεν ξέρω , όμως θα το μάθω......